Historia

Linja-autoliike Velj. Laitisen perusti Alarik Laitinen vuonna 1938 yhdessä Olli Tolosen kanssa. Laitinen & Tolonen aloitti liikennöinnin yhdellä seka-autolla Pyhännän ja Kiuruveden välillä. Seka-autoon mahtui yhdeksän henkeä sekä rahtitavaraa. Tarvetta sekä ihmisten että tavaroiden kuljettamiseen oli Ylä-Savossa varsinkin sotien jälkeen, kun uusia kyliä ja asutusalueita muodostui siirtokarjalaisten asuttamisen myötä. Kylien kauppoihin kuljetettiin myös tavaroita. Ensimmäinen uusi auto sodan jälkeen saatiin 1949. Se oli Volvo jossa oli Kaipion koritehtaan kori. Autoja alkoi saada paremmin vasta 1950-luvun lopulla.

Vähitellen toiminta laajeni ja vuonna 1961 Laitinen ja Tolonen ostivat Lauri Soininvaaralta viisi linja-autoa lisää ja samalla neljä uutta linjaa. Liikennettä oli alueella Pyhäntä - Kiuruvesi - Iisalmi - Pyhäsalmi - Kärsämäki sekä lukuisilla sivuteillä koko liikennekentällä. Paljon samoja linjoja ajetaan yhä tänäkin päivänä. Yrityksellä oli vuonna 1963 kaikkiaan yhdeksän linja-autoa ja samalla Tolonen jäi pois ja vetovastuu yrityksestä siirtyi Alarikin pojille - Väinölle, Vilholle, Heikille ja Matille - Linja-autoliike Veljekset Laitiselle. Alarik kuoli vuonna 1965.

Vuonna 1990 Laitiset ostivat sonkajärveläisen P. ja O. Komulaisen liikenteen ja 13 linja-autoa, näin toiminta laajeni Sonkajärvelle. Linja-autoliike Veljekset Laitisesta tuli osakeyhtiö vuonna 1996. Yritystoimintaa jatkaa nyt jo kolmas sukupolvi - Heikin poika Timo ja Vilhon poika Kalevi Tuula-vaimoineen.

Vuoden 2006 alussa valmistuivat uudet toimistotilat autohalli-korjaamorakennuksen jatkoksi. Vuonna 2022 Veljekset Laitisen kaluston kokonaismäärä on 17 autoa ja vakituista henkilökuntaa on noin 12 henkeä. Yrityksessä edelleen tärkeinä osa-alueina ovat linjaliikenne, tilausajot sekä koulukuljetukset.